Stugor, hus & lägenheter till uthyrning

Stora Frögårdens fantastiska anläggning med stugor, hus och lägenheter ligger i den idylliska byn Stora Frö med vattnet som granne och solnedgången som kuliss.

Stora Frögårdens fantastiska anläggning med stugor, hus och lägenheter ligger i den idylliska byn Stora Frö. Stora Frögården är vackert belägen, mitt i ett av Unescos 15 svenska världsarv. Här är det enkelt att trivas – med havet intill och den öländska naturen precis utanför fönstret. Ett av Ölands bästa lägen med välplanerade och fräscha boenden. Allt för att din vistelse hos oss ska bli perfekt!

Boende i form av rymliga lägenheter på Öland.

Lägenheter

Nyrenoverade & rymliga lägenheter med öppet kök och allrum.

 • Fullt utrustat kök med minst ugn, spishäll, mikrovågsugn, kyl & frys, diskmaskin, kaffebryggare, servis, bestick och köksutrustning(kastruller, stekpannor m.m.)
 • Vardagsrum med TV
 • Eget badrum med tvättmaskin
 • Uteplats eller balkong
 • Wi-Fi
 • Djur tillåtna i nr 1101, 1103 och 1004
Boende för er semester på Öland. Hus & stugor.

Hus & stugor

Nybyggda hus med egen altan och kvällssol.

 • Fullt utrustat kök med minst ugn, spishäll, mikrovågsugn, kyl & frys, diskmaskin, kaffebryggare, servis, bestick och köksutrustning(kastruller, stekpannor m.m.)
 • Vardagsrum med TV
 • Eget badrum med tvättmaskin
 • Altan med kvällssol
 • Wi-Fi
 • Djur tillåtna i nr 8, 7 & 10
Reception
Gratis Wifi
Fri parkering
Brandskydd
Restaurang
Bar
Frukost
Under högsäsong
Rökfritt
Djur tillåtet
(vissa boende)
Aircondition
(hus/stugor)
TV i alla boende
Hav & strand

Om Stora Frögården

Stora Frögården är en modern och genomtänkt anläggning som hyr ut fräscha boenden och konferenslokaler på södra Öland. Läget är magiskt! Precis vid havsbruset från Kalmarsund i den charmerande och idylliska byn Stora Frö. Här finns stugor, fristående hus och lägenheter för uthyrning året om.

Sommartid är upplevelsen svårslagen. Mitt i ett av Unescos världsarv! 

I våra toppmoderna hus och lägenheter finns allt du behöver för självhushållning. I vår restaurang erbjuder vi alltifrån kontinental frukost till middag och drinkar. Här finns en egen badplats och flera fantastiska promenadstråk i den unika och bevarade öländska floran.

Karta över området

Historia

1925 invigde Röda Korset sitt nya barnhem vid vattnet i Stora Frö/Fröbygårda/Sandbergen. Marken hade skänkts av markägare i byn. Till barnhemmet kom ”friska barn från tuberkulösa hem”. 

När penicillinet gjorde att TBC gick att bota förändrades verksamheten och på 40-talet blev det ett spädbarnshem. Nyfödda barn från Kalmar lasarett, vars mödrar inte kunde ta hand om dem, fördes direkt till Stora Frö, där de bodde tills de fick flytta till fosterfamiljer eller eventuellt adoptivföräldrar.

Men med samhällets förändring blev det mer ovanligt att mödrar tvingades lämna bort sina barn och därför minskade behovet i allmänhet av den typ av spädbarnshem som Röda Korsgården i Stora Frö.

Under 80-talet byggdes den nya delen där kök och matsal ligger och verksamheten inriktades på kursverksamhet. I stor utsträckning för försvaret och civilförsvaret.

Med Berlinmurens fall minskade civilförsvaret och hemvärnet på sin kursverksamhet. Under 90-talet arrenderades anläggningen tidvis ut och vandrarhemsverksamhet bedrevs sommartid. I slutet av 90-talet sålde Röda Korset anläggningen till Ewert och Maivor Karlsson som startade hotell- och pensionatverksamhet.

Som kuriosa kan nämnas att slutscenen i filmen ”Sånger från andra våningen” av Roy Andersson spelades in på Alvaret. Roy Andersson är känd för att aldrig kompromissa. Filmen tog många år att spela in. Sista scenen, på Alvaret, består av en enda tagning som är ungefär tio minuter. Det tog en dryg månad att spela in och hela filmteamet bodde under tiden på Stora Frögården där de fick frukost, lunch och middag.

Stora Frögården har sedan dess drivits som vandrarhem- och konferensanläggning till år 2021.

BRF Stora Frögården

Hösten 2021 påbörjades arbetet med att skapa BRF Stora Frögården. De 33 rummen i anläggningen byggdes under vintern 2021 och våren 2022 om till lägenheter och på den stora tomten med havet som granne byggdes 13 par- och fritidshus. Alla smakfullt renoverade och byggda i modern stil men med det anrika i åtanke. 

Stora Frögården, från det att det byggdes för barn från tuberkulösa hem, har nu blivit en modern anläggning där 2020-talet har fått sätta sin prägel. 

Alla enheter ägs av privatpersoner som sedan tillsammans med driftsbolaget hyr ut till dig som vill utforska vackra Öland. Inget har på det sättet förändrats sedan Stora Frögården drevs som ett vandrarhem, utan för dig som gäst hos oss är allt som vanligt Vi lovar dig att vi skall göra allt vi kan för att du och ditt sällskap skall trivas så bra som möjligt i vårt boende. 

Stora Frögården erbjuder dig boende i lägenheter eller stugor där de flesta enheterna vetter mot kalmarsund och du har aldrig långt till havet. Med privat strand och solnedgången som kuliss kan du njuta av Öland när Öland är som bäst.