Stugor, hus & lägenheter till uthyrning

Stora Frögårdens hus och lägenheter ligger, med vattnet som granne och solnedgången som kuliss, i den lilla byn med stora växtkraften Stora Frö. 

Stora Frögården är vackert belägen på södra Öland vid Kalmarsund. Ett av Ölands bästa lägen där man får uppleva närheten till havet och stranden samtidigt som du är centralt belägen för dagsutflykter som fylls med upplevelser och aktiviter.

På Stora Frögården har vi både hus, stugor och lägenheter. Lägenheterna ligger mysigt runt om innergården där restaurangen ligger och husen ligger ner mot vattnet.

Se karta över området här.

Boende i form av rymliga lägenheter på Öland.

Lägenheter

Nyrenoverade & rymliga lägenheter med öppet kök och allrum.

 • Fullt utrustat kök med minst ugn, spishäll, mikrovågsugn, kyl & frys, diskmaskin, kaffebryggare, servis, bestick och köksutrustning(kastruller, stekpannor m.m.)
 • Vardagsrum med TV
 • Eget badrum med tvättmaskin
 • Uteplats eller balkong
 • Wi-Fi
 • Djur tillåtna i nr 1101, 1103 och 1004
Boende för er semester på Öland. Hus & stugor.

Hus & stugor

Nybyggda hus med egen altan och kvällssol.

 • Fullt utrustat kök med minst ugn, spishäll, mikrovågsugn, kyl & frys, diskmaskin, kaffebryggare, servis, bestick och köksutrustning(kastruller, stekpannor m.m.)
 • Vardagsrum med TV
 • Eget badrum med tvättmaskin
 • Altan med kvällssol
 • Wi-Fi
 • Djur tillåtna i nr 8, 7 & 10
Reception
Gratis Wifi
Fri parkering
Brandskydd
Restaurang
Bar
Frukost
Under högsäsong
Rökfritt
Djur tillåtet
(vissa boende)
Aircondition
(hus/stugor)
TV i alla boende
Hav & strand

Modernt boende i en klassisk miljö

Ett modernt boende med alla bekvämligheter du behöver, samtidigt med en glans av fornstora dagar och med historien närvarande.

Vare sig du besöker oss under sommarens intensiva period eller under den härliga lågsäsongen vill vi kunna erbjuda dig ett boende där du kan slappna av och samla energi för att sedan utforska vår vackra ö. 

I våra toppmoderna hus och lägenheter erbjuder vi ett fritt boende där du själv väljer vad du skall lägga energi på. 

Är du typen som gillar självhushållning eller är du den som hellre vill att vi skall ta hand om matlagning och städning? Du väljer helt själv! I vår restaurang erbjuder vi allt från en kontinental frukost till café eller middag och drinkar framåt kvällen. 

Klicka här för att boka din nästa semesterupplevelse eller utforska vad vi kan erbjuda dig.  

Karta över området

Historia

1925 invigde Röda Korset sitt nya barnhem vid vattnet i Stora Frö/Fröbygårda/Sandbergen. Marken hade skänkts av markägare i byn. Till barnhemmet kom ”friska barn från tuberkulösa hem”. 

När penicillinet gjorde att TBC gick att bota förändrades verksamheten och på 40-talet blev det ett spädbarnshem. Nyfödda barn från Kalmar lasarett, vars mödrar inte kunde ta hand om dem, fördes direkt till Stora Frö, där de bodde tills de fick flytta till fosterfamiljer eller eventuellt adoptivföräldrar.

Men med samhällets förändring blev det mer ovanligt att mödrar tvingades lämna bort sina barn och därför minskade behovet i allmänhet av den typ av spädbarnshem som Röda Korsgården i Stora Frö.

Under 80-talet byggdes den nya delen där kök och matsal ligger och verksamheten inriktades på kursverksamhet. I stor utsträckning för försvaret och civilförsvaret.

Med Berlinmurens fall minskade civilförsvaret och hemvärnet på sin kursverksamhet. Under 90-talet arrenderades anläggningen tidvis ut och vandrarhemsverksamhet bedrevs sommartid. I slutet av 90-talet sålde Röda Korset anläggningen till Ewert och Maivor Karlsson som startade hotell- och pensionatverksamhet.

Som kuriosa kan nämnas att slutscenen i filmen ”Sånger från andra våningen” av Roy Andersson spelades in på Alvaret. Roy Andersson är känd för att aldrig kompromissa. Filmen tog många år att spela in. Sista scenen, på Alvaret, består av en enda tagning som är ungefär tio minuter. Det tog en dryg månad att spela in och hela filmteamet bodde under tiden på Stora Frögården där de fick frukost, lunch och middag.

Stora Frögården har sedan dess drivits som vandrarhem- och konferensanläggning till år 2021. 

BRF Stora Frögården

Hösten 2021 påbörjades arbetet med att skapa BRF Stora Frögården. De 33 rummen i anläggningen byggdes under vintern 2021 och våren 2022 om till lägenheter och på den stora tomten med havet som granne byggdes 13 par- och fritidshus. Alla smakfullt renoverade och byggda i modern stil men med det anrika i åtanke. 

Stora Frögården, från det att det byggdes för barn från tuberkulösa hem, har nu blivit en modern anläggning där 2020-talet har fått sätta sin prägel. 

Alla enheter ägs av privatpersoner som sedan tillsammans med driftsbolaget hyr ut till dig som vill utforska vackra Öland. Inget har på det sättet förändrats sedan Stora Frögården drevs som ett vandrarhem, utan för dig som gäst hos oss är allt som vanligt Vi lovar dig att vi skall göra allt vi kan för att du och ditt sällskap skall trivas så bra som möjligt i vårt boende. 

Stora Frögården erbjuder dig boende i lägenheter eller stugor där de flesta enheterna vetter mot kalmarsund och du har aldrig långt till havet. Med privat strand och solnedgången som kuliss kan du njuta av Öland när Öland är som bäst.